Change language

The College Hotel

Amsterdam

Boek direct uw kamer

Aankomst
Selecteren
Vertrek
Selecteren

Menu

Stedelijk Museum Amsterdam

De wereldberoemde collectie van moderne kunst en vormgeving is in het Stedelijk Museum Amsterdam tentoongesteld. Het markante gebouw aan het Museumplein bestaat uit een oorspronkelijk neorenaissancegebouw van A.W. Weissman en een moderne nieuwe vleugel. In 2012 is het museum na jaren van renovatie heropend.

Het Stedelijk Museum werd in 1874 al geopend door een groep vermogende Amsterdammers onder leiding van C.P. van Eeghen. Zij boden hun kunstcollectie en vermogen aan om een gespecialiseerd museum voor de moderne kunst te maken. Eerst werd dit ondergebracht in het Rijksmuseum en verhuisde in 1895 naar een eigen gebouw. Echte bekendheid kwam pas na de Tweede Wereldoorlog toen de van oorsprong grafisch designer William Sandberg curator en directeur werd. Zijn ambitie en visie voor een toonaangevend expositieprogramma heeft ervoor gezorgd dat het Stedelijk Museum Amsterdam bekend werd als pionier voor de moderne kunst. Dit gebeurde onder andere door het uitbreiden van de collectie en samenwerkingen met levende legendes. De opvolgers van Sandberg, Edy de Wilde (1963-1985), Wim Beeren (1985-1993), Rudi Fuchs (1993-2003), Gijs van Tuyl (2005-2009), Ann Goldstein (2009-2013) en Beatrix Ruf (2014-heden) hebben dit verder gebracht tot het hedendaagse Stedelijk.

Meesterstukken van de moderne kunst

Het Stedelijk Museum bezit een hoge kwaliteitscollectie van 19e en 20e eeuwse kunstwerken. In de beginjaren werden vooral Franse en Nederlandse schilderwerken aangekocht. Later werd dit uitgebreid met modern design en fotografie. In de collectie zijn nu meesterstukken van o.a. Paul Cézanne, Karel Appel, Henri Mattise, Piet Mondriaan, Pablo Picasso en Andy Warhol vertegenwoordigd. Ook designobjecten van Gerrit Rietveld en de levende legende Marcel Wanders hebben een plek in de vaste collectie. Het museum bezit ook veel Van Gogh schilderijen waarvan de meeste nu een onderkomen hebben gevonden in het naastgelegen Van Gogh Museum.

Tentoonstellingen en educatie

Spraakmakende wisselende tentoonstellingen vinden plaats in de nieuwe vleugel van het museum. Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft een interactief educatieprogramma om creativiteit onder de jeugd te stimuleren en daarnaast een toonaangevende rol in de stad.

Tip: Bezoek ook de prachtige museumwinkel met haar indrukwekkende boekencollectie en verrassende design- en kunstvoorwerpen. Hier vindt u ook bijzondere souvenirs en cadeaus.