Change language

The College Hotel

Amsterdam

Boek direct uw kamer

Aankomst
Selecteren
Vertrek
Selecteren

Menu

Grachtengordel

De toptrekpleister van de stad is de grachtengordel uit de Gouden Eeuw. De Amsterdamse grachtengordel is een complex netwerk van 165 grachten, 80 bruggen en vele statige panden met de prachtigste gevels. De grachtengordel kreeg in 1999 de titel UNESCO Werelderfgoed. De gordel is een unieke plek waar Amsterdammers wonen, veel bedrijvigheid plaatsvindt en het toneel van unieke evenementen.

Statige grachtenpanden

Aan de Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht vindt u de grootste panden, zo’n 400 jaar geleden gefinancierd door rijke handelaars. Aan deze grachten vindt u nu kantoren, hotels en een aantal bijzondere musea. Bezoek bijvoorbeeld het Grachtenmuseum. Hier komt u alles te weten over het leven aan de gracht door de eeuwen heen. Het ‘Achterhuis’, waar het Joodse meisje Anne Frank woonde is te bezoeken aan de Prinsengracht. Tijdens Open Monumentendag en de Open Tuinendagen openen vele panden hun deuren en kunt u een unieke kijk nemen.

Rondvaart door de grachten

De grachten verkent u het beste met een rondvaart. Stap op één van de aanlegsteigers voor een tocht van meer dan een uur langs ruim 100 bezienswaardigheden in de grachtengordel. De rondvaarten vertrekken van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zodat u ook in de avonduren de verlichte grachten kunt bewonderen. Ook kunt u zelfs actief een waterfietstocht ondernemen.

Festiviteiten op de gracht

Tijdens Koningsdag (27 april) en de Gay Parade (in augustus) toveren de grachten om tot een groot festivalterrein waarbij duizenden bootjes met feestelijk oranje of roze uitgedoste feestgangers aanhaken. Ook het jaarlijkse muzikale Grachtenfestival en Prinsengrachtconcert trekt veel bezoekers. In september zwemmen duizenden fanatieke zwemmers ruim 2 kilometer voor het goede doel ALS door de grachten. De Amsterdam City Swim mocht Koningin Maxima al eerder tot de deelnemers rekenen.

Met een beetje geluk en strenge vorst kan er in de wintermaanden op de Keizersgracht geschaatst worden.

Tip: De meest gefotografeerde plekken van de Grachtengordel zijn de hoek Brouwersgracht/Prinsengracht, de Magere Brug over de Amstel en de Reguliersgracht waarbij u 7 bruggen tegelijk ziet. 

Top 10 bezienswaardigheden in Amsterdam

BEKIJK ONZE VOLLEDIGE TOP 10 BEZIENSWAARDIGHEDEN IN AMSTERDAM